Ansamblul hotelier Amfiteatru, Panoramic, Belvedere, Mangalia, stațiunea Olimp (1971-1972)

Adresa: str. Amfiteatru, Mangalia, stațiunea Olimp, Constanța, 905503

Ansamblul format din cele trei hoteluri și se așează în firesc peisaj, printr-o compunere echilibrată a volumelor. Proiectul a fost gândit cu o atenție particulară pentru o abordare “complexă”, în care construitul, deși important ca volum, devine parte a amenajării peisagere. Acest fapt se vede cu atât mai bine în secțiunea transversală, foarte sugestivă pentru o intervenție care pune în valoare caracteristicile peisajului, printr-o serie de terasări succesive. Observăm în secțiune o reluare a soluției terasării – o primă terasă, amenajată cu garduri vii formează grădini individuale pentru fiecare cameră de la primul nivel de cazare. O a doua terasă este destinată piscinelor descoperite ale hotelurilor și este amenajată ca un parc, cu spații verzi mai ample și cu zone de vegetație mai înaltă, amplasate astfel încât să nu împiedice priveliștea spre mare. Surprinzător, această amenajare s-a păstrat în bune condiții până la ora actuală. Ultima terasă este, evident, constituită de plaja propriu-zisă.

Elementele decorative prefabricate pentru fațade au fost executate în poligonul de prefabricare aflat în apropiere și au fost montate în poziție și în ciuda numărului mic de modele, asamblarea lor realizează o compoziție variată.

Conceptul proiectului – de integrare a construcțiilor în peisaj și de punere în evidență a acestuia – este susținut prin fiecare gest arhitectural – de la rezolvarea funcțională a planurilor, care se intersectează cu cea a secțiunilor în încercarea de a implanta ansamblul în teren, până la compoziția fațadelor și amplasarea obiectelor de artă monumentală. Măiestrita punere în operă a conceptului a făcut din ansamblul Amfiteatru o realizare de excepție a arhitecturii deceniului șapte al secolului XX.