Pavilionul central al Complexului expozițional Romexpo, București (1959-1964)

Adresa: B-dul Mărăști nr. 67, Sector 1, București, 011466

Pavilonul Expoziţei Realizărilor Economiei Naţionale aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti. El este închiriat de societatea comercială Romexpo, care aparţine în procent de 90% tot Camerei de Comerţ Bucureşti.

Necesitatea construirii a apărut când regimul comunist a dorit să işi legitimeze o dată în plus puterea, prin aniversarea unor evenimente la nivel naţional – în 1962 celebrarea finalului procesului de colectivizare şi in 1964, aniversarea celor 20 de ani de la “victoria împotriva fascismului”. În plus, relativa îndepărtare de influenţa Moscovei a marcat reîntoarcerea la modernismul arhitectural, ceea ce a făcut posibilă această realizare de excepţie.

Decizia asupra partiului arhitectural nu a aparţinut în întregime echipei de proiectare, deoarece puterea politică a impus ca model de structură şi imagine pavilionul “Z” din cadrul Complexului expoziţional din Brno, construit după un proiect al profesorului Ferdinand Lederer în 1958.

Pavilionul a fost amplasat pe terenul de aproximativ 100 ha rămas liber odată cu desfiinţarea Hipodromului – acest spaţiu urma să fie ocupat de ansamblul târgului de expoziţii şi de spaţiu verde.